123-自动化学院
学术动态
  自动化学术论坛[2018第3…
  自动化学术论坛[2018第3…
  自动化学术论坛[2018第3…
  自动化学术论坛[2018第3…
  自动化学术论坛[2018第3…
  自动化学术论坛[2018第3…
  自动化学术论坛[2018第3…
  自动化学术论坛[2018第3…
  自动化学术论坛[2018第3…
  自动化学术论坛[2018第3…
 
自动化学术论坛[2018第21期]:南非比勒陀利亚大学范玉玲博士学术报告会

报告时间:3月27日(星期二)10:30    

报告地点:信息楼自动化学院310报告厅

报 告 人:范玉玲 博士,南非比勒陀利亚大学

报告题目:考虑绿色建筑标准的建筑节能改造及维护方案的优化设计能源系统的优化与模型预测

          控制(Optimal Energy-efficiency Retrofit and Maintenance Planning for Existing Buildings Considering Green

                    Building Policy Compliance)

内容简介:Building retrofit and maintenance is one of the most effective methods to reduce the energy demand of the building sector. Therefore, optimization approaches for green building retrofit and maintenance planning are presented, aiming at energy efficiency improvement of existing buildings and green building policy compliance in the most cost-effective way. The retrofit plans take both the envelope system and indoor appliances into account to reduce the overall energy intensity of buildings. Methods to simplify and solve the whole-building retrofit problems effectively and efficiently are developed and analyzed. An optimal maintenance planning model is also developed to ensure sustainable savings from the retrofit. The results show that green building retrofit and maintenance plans obtained by the methods presented are effective to achieve good energy savings and economic benefits.

建筑改造和维护是降低建筑能耗的有效方法之一。因此,该研究针对建筑改造和维护的方案规划问题提出了优化模型,目的是以最经济可行的方式最大限度的提高建筑的能效并使其满足绿色建筑标准的要求。改造方案规划中同时考虑了建筑外围结构和内部设施的改造,从而降低目标建筑总体的能耗密度。然后,开发和分析了简化并能有效解决整个建筑改造规划问题的方法。 该研究还提出了一个最优维护规划模型,以确保改造后的可持续节能。 研究结果表明,通过所提出的方法获得的绿色建筑改造和维护最优规划对于实现良好的节能和经济效益是很有效的。

报告人简介:范玉玲,2011年和2013年在武汉大学分别获得学士学位和硕士学位,2018年在南非比勒陀利亚大学获得博士学位。2012年至2017年在比勒陀利亚大学节能评估与认证中心从事过研究助理、高级节能评估与认证工程师以及项目经理等工作。至今共发表了7篇学术论文,其中1篇发表在Applied Energy期刊上的论文被选为ESI 高被引论文。研究方向包括能源系统建模优化与控制,建筑节能,优化算法,模型预测控制,节能评估与认证。